Gendarmstien og Gråsten Slot
Gendarmstien fremstår i dag som en overordentlig spændende og smuk vandre- og cykelrute med et væld af interessante steder og naturoplevelser.
Gendarmstien er 84 km lang og rummer et helt særligt stykke kulturhistorie, der går tilbage til middelalderens toldafgifter og bevogtningen af grænselinjen mod overløbere, forbrydelser, fjendtlig indtrængen og smugleri.
Gendarmstien er én af de smukkeste vandreruter i Danmark, og i 2015 blev den certificeret som Europæisk Kvalitetsvandrevej som den første i Danmark.
Har man brug for et break undervejs, er det oplagt, at gøre holdt her i Rendbjerg lidt undenfor Gråsten. En tur til Gråsten Slot og slotspark, hvor dronning Margrethe residerer om sommeren, er helt sikkert et besøg værd. I 1845 var det H. C. Andersen, der besøgte slottet, og under opholdet skrev han "Den lille pige med svovlstikkerne". På hjørnet af Fredensgade og Slotsgade findes en skulptur af den lille pige.
Også Danmarks Nationalæble, Gråstenæblet, har tilknytning til slottet. Stamtræet til det berømte Gråstenæbletræ blev plantet i haven omkring år 1700, og endnu står et æbletræ med de originale gener i parken. Hvert efterår fejres æblet med Gråstenæblefestival på havnen i Gråsten.
En vandresti kan følges fra slotsparken til bronzealderhøjen Hjertehøj, hvorfra der er en smuk udsigt til slottet og byen. Har man lyst, kan turen fortsættes til det helt igennem idylliske område ved Prinsessesøerne.
Læs mere om gendarmstien her www.gendarmsti.dk
Rundt om Nybøl Nor
Rundt om Gråsten er der sund og vige, bække og søer, fjord og nor. Ikke langt fra Gendarmstien ligger Nybøl Nor stien, som man kan koble sig på f.eks. ved Egernsundbroen. Står man på broen og kigger mod nordøst, får man et flot view ud over Nybøl Nor med Toft og Fiskenæs rækkende ud forrest til venstre.
Ruten rundt er ca. 20 km og kan gøres både på cykel og på gåben. En fantastisk anderledes tur, hvor man møder et foranderligt landskab med høje diger, levende hegn, ny og gammel skov, alskens andefugle og måske en isfugl, en rørdrums trommen eller en havørns kredsen oppe under skyerne.
Et klart indtryk af landets teglproduktion er der i høj grad mulighed for, idet man undervejs passerer flere teglværker, som fortsat er i produktion. Langs vandkanten ses typisk resterne af efterladte fejlbrændte mursten fra århundreders teglproduktion. Noret er formet af en kæmpemæssig dødisklump under den seneste istid. Omgivet af en issø blev det fineste stenfrie ler aflejret og har dannet grundlag for den store teglværksindustri langs bredden.
Starter man sin tur i Egernsund kommer man først ad Havnevej og fornemmer byens maritime miljø og historie. Lyset og fjorden tiltrak i perioden ca. 1880-1920 danske og tyske kunstnere, der holdt til her tiltrukket af den særlige stemning og de smukke omgivelser. Fortsætter man videre møder man en primitiv overnatningsplads med grillplads og borde og bænke. Skodsbøl Skov ligger i umiddelbar nærhed, og som bl.a. huser flere forskellige slags flagermus. Længere fremme ændrer skoven karakter og bliver til krat. Nærmest midt på stien passerer man her et grævlingekompleks.
Herefter kommer man forbi flere tidligere lergrave, der i dag udgør maleriske søer med fugleliv og høje træer, der spejler sig i vandoverfladen. Ruten fortsætter helt tæt på Nybøl Nor forbi en række af teglværker smukt beliggende langs vandkanten. Ca. midtvejs på ruten ligger den gamle Nybøl Vandmølle midt i et idyllisk lille skovområde. Her øverst på kvisten sad Thit Jensen engang og skrev på sin roman Stygge Krumpen, om biskoppen af samme navn.
Videre går ruten gennem skov og sti frem til en nyanlagt etape, der munder ud i den lille by Adsbøl. Efter Adsbøl må man følge ruten langs landevejen godt en kilometer for dernæst at følge Banestien til venstre langs jernbanesporet til Gråsten. Hvor banestien stopper krydser man vejen og fortsætter ind i skoven, ind i viadukten under jernbanen og videre gennem skoven ud til Fiskenæs, hvor der er svømmehal og restaurant. Herfra langs kysten til havnen og Sildekulen, videre forbi plejehjemmet, Ulsnæscenteret, Danfoss, sejlklubben og Toft for således være tilbage ved Egernsundbroen. - En smuk, afvekslende oplevelsesrig tur, der absolut kan anbefales.